Wat is muziektheater?

'Muziektheater'. Een term die alleen in Nederland bestaat. Of sterker nog, het woord 'muziektheater' staat niet eens in de Dikke Van Dale. Maar waarom gebruiken wij die term dan? Waarom kan je in Nederland afstuderen op het conservatorium in de richting Muziektheater? En wát studeer je dan? 

Volgens internet is muziektheater 'een vorm van theater waarbij muziek een belangrijke rol speelt'. Maar dat geldt toch ook voor musical, opera of een theaterconcert? 

De meningen over dit onderwerp zijn heel divers. Als je aan tien mensen uit het theatervak vraagt wat muziektheater is, zul je tien verschillende antwoorden krijgen. In september 2017 verscheen de volgende kop: 
'Drs. Down is een filmisch muziektheaterstuk, geschreven door Ivo Niehe'
Daarna verschenen er diverse recensies. Zo plaatste 'de Theaterkrant' de recensie onder de kop Musical, terwijl het NRC de voorstelling 'een toneelstuk' noemde. 
Het is wel duidelijk dat iedereen een andere definitie geeft aan deze term. Dus waarschijnlijk hebben deelnemers ook verschillende verwachtingen van MuziektheaterKamp. Dus is voor nu de grote vraag: 

Waarom MuziektheaterKamp?

MuziektheaterKamp is voor ons een zijtak van MusicalCamp. Het grootste verschil tussen deze twee kampen is dat je bij MuziektheaterKamp meer als maker aan de slag gaat, terwijl je op MusicalCamp meer bezig bent als uitvoerend artiest. Waar je op MusicalCamp aan de slag gaat met een lied, waarvan je de subtekst waarschijnlijk al kent, ga je tijdens MuziektheaterKamp juist op zoek naar een nieuwe subtekst. Wat zou ook kunnen? Hoe kan ik dit lied anders benaderen? Wat nou als ik het met een andere emotie zing? 
Je gaat tijdens MuziektheaterKamp veel meer op zoek naar het 'waarom' achter je materiaal. Je gaat dieper op de stof in en je wordt meer uitgedaagd om zelf te (her)schrijven. Dus in plaats van tijdens een scene zomaar een liedje inzetten (wat toch regelmatig gebeurt in een musical), ga je vanuit muziektheater meer op zoek naar de brug tussen die disciplines. Waarom is er de noodzaak dat ik dit moet zingen? En wat gebeurt als ik deze informatie niet zing, maar dans? 

Kortom: Op zoek gaan naar de maker in jezelf, dát is voor ons Muziektheater(Kamp)! 

Laat je overtuigen door Soraya, die in 2017 mee ging op MuziektheaterKamp: 

Contactgegevens

Correspondentieadres
Ramaekers Entertainment
Rijksweg 324
2071 CR Santpoort-Noord

Let op: Dit is geen kamplocatie!

Telefoon: +31(0)23 205 2079
E-mail: info@kampvakanties.nl

Kvk: 24480035
BTW nummer: 180582185B01